Får og lam
Et liv som lam hos Søvsø Friland starter i foråret. Moderfårene går i mindre flokke på både naturarealer og agerjord. Her læmmer de (føder deres lam) i maj måned, ude under åben himmel, hvor sygdomstrykket er lavere end hvis de fik deres lam inde i en stald. Vi har 360 moderfår + lam og væddere.
Fælles for alle vores får er, at de laver naturpleje rundt omkring i Midt- og Vestjylland. Fårene bliver opdelt i flokke, der er afstemt størrelsen på det naturareal, de skal afgræsse. Her laver de biotopbevarelse, idét de holder disse arealer lysåbne og fri fra at springe i skov og buskads – til fordel for de danske dyre- og plantearter, der kræver lysåbne områder. Sætter vi for mange får ud på et areal, græsser de det så hårdt ned, at de efterlader en ”golfbane”, hvor hverken blomster eller urter har fået lov at sprede sine frø. Sætter vi derimod for få får ud på et areal, får vi ikke den ønskede effekt ved at fraholde træer, buske og dominerende græsarter i at overtage hele området.
Lammene følger selvfølgelig med deres egen mor og går ved hende i ca. 3-4 måneder. De går tæt sammen og moderfåret passer som regel godt på sit eget lam den første tid. Herefter bliver de første vædderlam sorteret i flokke af udelukkende vædderlam. Dette for at undgå indavl og som regel passer det også med, at moderfårene nu gerne vil have dem af vejen og selv få mere gavn af græsset, fremfor at lammene tager alt energien i form af fårets mælk. Levede de i naturen, ville vædderlammene ved denne alder begynde at vandre sammen ud for at undersøge andre flokke nærmere og derved danne sig et billede af, hvor de selv vil prøve lykken som vædder til efteråret. Vædderlammene kommer nu ud på ét område sammen, mens moderfårene og deres gimmerlam bliver. Kort tid efter bliver gimmerlammene sorteret fra og går sammen i en stor flok. Når lammene er fravænnet deres mor, kommer de på økologiske marker på og omkring vores ejendom, hvor græsset er mere energiholdigt end i naturen.
Fårene går på naturarealerne til september, oktober eller november og lever kun af naturen. Dernæst kommer både får og lam, hver for sig, rundt på lokale landmænds marker. Det er eks. frøgræsmarker, efterafgrøder eller slætgræs, hvor de laver biologisk ukrudtsbekæmpelse. Dyrene bliver drevet fra mark til mark hver 2. uge for at yde den bedste service for landmanden. Det giver nemlig den mest effektive og ensartede afgræsning, hvis de fårene græsser markerne hårdt ned over en kort periode. Så opnår landmanden den ønskede effekt af fårenes arbejde. Som fåreavler er det rart at kunne give dyrene ca. 10-11 måneder om året under åben himmel med frisk græs under klovene. Uden tvivl er det også den mest økologisk bæredygtige måde at holde får på. Vi undgår nemlig en masse maskinarbejde – både i form af sparet vinterfoder, fårene ellers skulle have i stalden, men også fordi landmanden er fri for at starte traktoren og køre ud og slå markerne.
I vinterhalvåret bliver de fleste lam slagtet. De har nu levet udelukkende af græs og slagtes som regel, når de er 8-10 måneder. I løbet af deres liv har de haft alverdens opgaver; undervisningsdyr for nysgerrige skolebørn, naturplejere, ukrudtsbekæmpere, gødningsspredere. Og efter de er blevet slagtet, bliver de forvandlet til velsmagene, dansk økologisk kød og flotte skind.
I løbet af november og december, har fårene og de bedste gimmerlam haft besøg af væddere, så de kan få lam det efterfølgende forår. Moderfårene og de bedste avlsgimmere har nu brugt de seneste 10 måneder ude. Alle moderfår og gimmere bliver klippet om foråret, før de får lam.
Vi synes får er fuldstændig fantastiske og har sin plads i moderne landbrug og i naturen! I vores lille lammeproduktion kommer disse produkter ud af driften:
- Lammekød
- Uld til garnproduktion og tæpper
- Skind
- Naturpleje
- Kulturpleje omkring gravhøje
- Skoleundervisning
- Afpudsning af slætmarker
- Ukrudtsbekæmpelse i frøgræsmarker
Fårene kan i sommerhalvåret opleves:
- I Nonbo, Hald Ege
- Omkring gravhøjene i Sevel
- Ved Ove Sø i Thy
- Ved Stormosestien mellem Søvsø og Mønsted Skole
- På Daugbjerg Dås
Hvor ender produkterne?
Lammekødet sælger vi i et lille omfang direkte til forbrugeren, men primært til slagterier, der afsætter kødet i Danmark.
Fårenes uld ender som lækre uldprodukter hos bl.a. Charlotte Gundersens virksomhed “By C Gundersen” og lokale håndspindere. Kasseret uld ender som jordforbedring hos haveejere. Som noget nyt laver vi forsøg med Hagelsgaard for at undersøge, hvorvidt spild-ulden kan virke som ”skræmmemiddel” mod rådyr, der æder de spæde skud på økologiske æbletræer og derved ødelægger de unge træer.