Bliv grisefadder!

Få din egen gris – bliv grisefadder!

Tænker du nogensinde på, hvilket liv kødet i køledisken har haft? Selv når man træffer et økologisk eller dyrevenligt valg, ved man ikke meget om det dyr, kødet kommer fra. Det vil Søvsø Friland gerne lave om på!

Derfor starter vi et nyt koncept, hvor du kan blive medejer af din egen SØVSØGRIS og følge dens liv i de små stykker skov og krat omkring gården i Søvsø. Du har selv mulighed for at besøge grisen og lære om dens naturlige adfærd og socialisering med andre grise. Til sidst henter du kødet fra din egen gris og vil – for måske første gang – smage kød, hvor du med egne øjne har set dyret.

Formålet med SØVSØGRISEN er i sidste ende, at den skal slagtes og blive til velsmagende kød. Men som grisefadder ved du, at dyret har haft leveforhold med fuldstændig gennemsigtighed og at du og din familie er blevet klogere på grisen og dens naturlige opførsel under hele forløbet.

 

Hold dig opdateret på Facebook eller kontakt os og hør nærmere om næste opstart!

 

Som grisefadder

Hvordan foregår det?

Som grisefadder betaler du medejerskab af grisen før opstart. Du kan købe medejerskab af en halv, en hel eller flere grise. Med et medejerskab giver du plads til en gris i konceptet og har samtidig reserveret dit kød. Når grisen er slagtet, betaler du et slutbeløb ved afhentning af kødet. Hvis du har lyst, kan du vælge at købe medejerskab af en ny gris på det næste hold.

Grisene indkøbes som ungdyr hos Havredal Praktiske Uddannelser, hvor de er født på friland og har gået ekstra længe hos deres mor. Her har de unge mennesker på skolen passet søerne og deres smågrise som led i deres udvikling til at blive klar til et job eller en praktikplads indenfor landbrug. Ejeren af Søvsø Friland, Nicolaj, henter grisene personligt og kører dem hjem til gården. Transporten tager ca. 15 minutter. Når de ankommer til Søvsø Friland, skal de leve livet som SØVSØGRIS. Som grisefadder må du komme på besøg ved grisenes ankomst, igen midt i forløbet og til sidst umiddelbart før slagt. Du har mulighed for at være med til at fodre grisene, klø dem bag øret, se deres foder og lære om deres naturlige drivkræfter og instinkter.

Da konceptet er nyt, må du som grisefadder gerne komme med feedback efter forløbet. Alle grisefaddere må involvere sig efter eget ønske. Det forventes ikke, at du møder op til arrangementer eller følger med på Facebook. Man kan sagtens være grisefadder og kun være interesseret i at modtage kød fra konceptet.

Eksempel på et grisefadderskab:

Familien Jensen køber medejerskab på ½ SØVSØGRIS og bliver derved grisefaddere. Familien Jensen ser grisene ankomme i skoven, de hygger sig på svinevisit, børnene klør grisene bag ørene, mor Jenni ser grisen trives under gode forhold og far Jens får ro.

3-4 måneder efter opstart skal grisene slagtes. Familien Jensen henter 35 kg. kvalitetskød, betaler et slutbeløb for kødet og har nu mad i fryseren til det næste halve år.

Skriv til os

Hvordan tilmelder jeg mig?

Under feltet “Kontakt” udfylder du emnerne ‘Navn’, ‘Tlf. nr.’ og ‘Email’. Herefter skriver du i beskedfeltet:

At du/familien/institutionen vil være grisefadder

Dato på opstart af det ønskede hold

Om du ønsker medejerskab på ½, en hel eller flere grise

Om du ønsker at få medejerskab af en specifik gris (ved grisenes ankomst vil du modtage information på din gris, så du kan kende den) eller om du vil have medejerskab på en tilfældig gris

Evt. spørgsmål eller om du ønsker at blive kontaktet

Du vil herefter få en bekræftelse på mail, samt betalingsinformation til dit medejerskab.

Eksempel på tilmelding:

“Vi, familien Jensen, vil være grisefaddere for holdet d. 3/9-22. Vi ønsker medejerskab af ½ gris.

Vi behøver ikke have medejerskab på en specifik gris, men bare en tilfældig.

Mvh. Far Jens”

Hvem henvender konceptet “Bliv grisefadder!” sig til?

Kort og godt; alle, der vil være med. Hvis du ønsker ét af følgende punkter, vil det give mening for dig at blive grisefadder:

At lære mine børn, hvor kød kommer fra

At forstå grisen som dyreart

At støtte alternative forhold for produktionsdyr

At spise kød af god kvalitet

At få et mere jordnært forhold til kødet på min gaffel

Gennemsigtighed ang. medicinering, foder og velfærd

At mødes med andre om en fælles passion for dyr og mad

Helt oplagte grisefaddere er lokale familier, institutioner eller vennepar. Men om man helt selv vil være med og til sidst dele kødet ud til familien, om man kommer som virksomhed eller om man bare vil støtte et ungt nichelandbrug og oveni købet få noget lækkert kød, er man hjertens velkommen!

Udfyld denne formular for at blive grisefadder

Detaljer og praktisk information

Hvad koster det?

Et medejerskab af ½ SØVSØGRIS koster 1.095 kr. (2.190 kr. for en hel). Et medejerskab svarer til en reservation og derved en plads til en gris i konceptet “Bliv grisefadder!”. Medejerskabet kan ikke refunderes.

Når grisene slagtes og du modtager dit finparterede, fryse-/grydeklare kød, betaler du det resterende beløb, der svarer til 38 kr./½ kg. kød fra din halve gris.

Eksempel på pris:

Du betaler dit medejerskab på 1.095 kr. for ½ gris. Når grisen er slagtet, meddeler slagteriet, at den halve gris som slagtet og finparteret vejer 40 kg. Når du afhenter kødet, betaler du nu et restbeløb på 1.945 kr., da de 40 kg. kød á 38 kr./½ kg. har en værdi på i alt 3.040 kr. Vær opmærksom på at størrelsen og dermed prisen vil variere fra gris til gris, men ligger typisk på 35-40 kg. for ½ gris.

Besøg grisene!

Hvis du har lyst, må du komme og besøge grisene! Ved større hold grisefaddere, holder vi arrangementer samlet. Ved hold med få medejerskaber, kan du komme og besøge grisene efter aftale med Nicolaj. Arrangementerne vil foregå således:

Grisenes ankomst

Opstart af forløbet

Velkommen med i projektet, grisefaddere. Velkommen til Søvsø, grise. Vi ser de nyankomne grise for første gang.

Grisenes hverdag

Midtvejs i forløbet

Hvordan har grisene det i dag? Er der kommet uforudsete udfordringer? Hvor store er de egentligt blevet?

Grisenes endeligt

Sidst i forløbet

Vi hilser på grisene få dage før slagt. Farvel og tak, grise.

Grisenes eftermæle

Efter forløbet

Transformationen fra levende dyr til produkt er nu sket. Kødet afhentes på slagteriet.

 

Retningslinjer, når man er i nærheden af grisene

Du må kun gå ind til grisene ved første besøg, herefter er de blevet for store og potentielt farlige.

Grise er nysgerrige og til tider pågående dyr. Lad grisene komme til dig og ikke omvendt.

Du må ikke have været i kontakt med andre grise de seneste 48 timer før svinevisit. Ligeledes anbefales det, at du ikke besøger andre svinebesætninger 48 timer efter at have været på svinevisit.

Vask og sprit hænderne før og efter besøget.

Grisene må ikke fodres.

 

Hvad med kødet?

For grisefaddere bosat i Midt- og Vestjylland kan kødet leveres direkte til din dør for 149 kr.

Afhentning er også muligt hos:

DK-kød ApS (Struer) eller Slagter Sørensen ApS (Videbæk)

En hel gris vil typisk veje 70-85 kg. (½ gris 35-43 kg.) i slagtet og finparteret form. Dog vil størrelsen variere og kan komme både over og under i vægt. Grisen er parteret som følger:

Svinekam
Koteletter
Ribbensteg
Skinkesteg
Skinkeschnitzler
Stegeben
Skank
Nakkekam
Mørbrad
Rullepølseslag
Spareribs – rå
Hjerte, lever
Hakket svinekød

 

SØVSØGRISEN

Hvilke forhold har grisene?

Den tamme frikadellegris vi spiser i dag, stammer oprindeligt fra vildsvinet, som vi begyndte at tæmme for ca. 10.000 år siden. Fysisk har den ændret sig – den har mistet pelsen og stødtænderne, og den er med tiden blevet lyserød. Men mentalt har den ikke ændret sig det store – den har stadig drivkræfter til at bruge sine sanser, rode i jorden, bevæge sig frit, lege, slås og finde sin sociale plads i en gruppe. Det får en lille flok af nutidens grise mulighed for som SØVSØGRIS hos Søvsø Friland. Grisene går i grupper på 10-20 grise i små stykker skov og krat omkring gården i Søvsø. De har 50-100 gange så meget plads som et almindelig, økologisk slagtesvin (150-300 x pladsen for konventionelle). Udover læ for vejr og vind i skovbunden, har grisene én frilandshytte pr. 6 grise og tilbydes mudderbad ved temperaturer på over 15 grader.

Fodring

Ligesom hos grisens adfærd, tager vi ved fodring ligeledes udgangspunkt i vildsvinet. De spiser enormt varieret og har tilpasset sit fordøjelsessystem til at være altæder. Græs, rødder, blade, frugt, nødder, svampe og insekter – for bare at nævne noget af skovens spisekammer. I krat- og skovstykkerne hos Søvsø Friland kan grisene finde en del af disse fødeemner. Herudover får de til dagligt tilbudt økologisk hø/ensilage, økologisk grisefoder, samt lejlighedsvist frugt, rodfrugt eller ekstra grene og ukrudt. SØVSØGRISEN er altså sikret den varierede kost, som de sætter pris på.

Hvordan bliver de slagtet?

Når det er tid til slagt, bliver grisene stille og roligt lokket med godbidder i transporttrailer. Herefter kører ejer Nicolaj dem personligt til slagteriet. Turen tager mindre end en time. Efter ankomst bliver grisene bedøvet, aflivet og slagtet efter dyrevelfærdens og fødevarehåndteringens regler.