Tankerne bag

Hvem står bag?

Til dagligt drives gården af stifter og ejer – Nicolaj. Jeg får uundværlig hjælp af to dygtige praktikanter. Denne lille type virksomhed kunne heller ikke drives uden familie, venner og naboer, der altid stiller hjælp til rådighed, og har gjort det lige siden opstarten i efteråret 2020.

Jeg, Nicolaj, er oprindeligt uddannet dyrepasser med speciale i dyr i zoologiske anlæg. Med enorm interesse i dyr og natur faldt dyrepasseruddannelsen mig helt naturlig.

Kombinationen mellem at passe mange forskellige dyrearter, tage del i naturbevarelse, arbejde praktisk og have masser af gæstekontakt passede mig fantastisk! Og det er de selv samme ting, jeg nu stiler efter at få frem i denne lille virksomhed.

Med erfaring indenfor zoo-branchen i hhv. Randers Regnskov og Jesperhus Junglezoo, job på landbrugsskole og produktion af økologiske ørreder på dambrug, har jeg gjort mig en masse gode erfaringer, der stemmer overens med konceptet i denne lille virksomhed. Her tager jeg lidt fra alle verdener – jeg producerer fødevarer af høj kvalitet, jeg passer dyrene med samme faglighed og respekt som i en dyrepark og med dyrene har jeg samtidig mulighed for at dele min viden og begejstring om dyr og natur med børn og voksne gennem små, hyggelige formidlingstilbud.

Livet som produktionsdyr

Dyrene er først og fremmest til på gården, fordi det har min fulde interesse at passe og opdrætte dyr. Og med produktionsdyr, er det også meningen, at de skal slagtes og spises. Men hos Søvsø Friland har dyrene ikke blot én funktion. Jeg har nemlig en målsætning om, at husdyrene på vores ejendom skal have flere opgaver og formål end blot at blive til mad.

Forår og sommer fungerer fårene som værktøj til biotopbevarelse i fredet natur ved at græsse nænsomt over længere perioder. Efterår og vinter yder de biologisk ukrudtsbekæmpelse på naboens økologiske græsmarker. Herudover forsyner de danske familier med lækkert kød og flotte uldprodukter. Grisene roder vores skovstykker i bund og blotlægger jord og insekter til fuglene i området – og så giver de selvfølgelig smagfuldt kød. Alle dyrene på gården bruges i undervisning, der fremmer interesse og forståelse for dyr, natur og landbrug hos børn og unge.

Natur og miljø

Både på og omkring et landbrug, kan man give plads til natur. Søvsø Friland ligger lige mellem hede og skov – derfor ser og hører vi dagligt det vilde dyreliv, der bl.a. består af frøer, tudser, snoge, hugorme, grævlinge, ræve, ildere, rådyr, krondyr, traner, svaner, diverse insekter og meget mere.

Vi giver små håndsrækninger til disse i form af stendiger, kvasbunker og kvashegn. Inden høslæt til dyrefoder vil græsstykkerne blive gået igennem af hunde og os selv på ATV, så rådyrene flytter deres lam i dagene op til, at der skal maskiner på marken. Derudover gør vi det letteste og mest gavnlige – lader en masse være. Vi lader rådne og væltede træer ligge, lader græsset gro, undgår at fælde og beskære for meget. Det bliver aldrig helt naturvenligt at producere mad, foder eller for den sags skyld noget som helst andet. Men vi kan gøre det så nænsomt og gennemtænkt som muligt, og det prøver vi her. Udover disse tiltag følger vi det økologiske regelsæt, hvilket bl.a. betyder, at vi ikke bruger sprøjtegifte og pesticider.

Hvad angår klima, kan dette lille landbrug slet ikke nå de store producenter til sokkeholderne. Vi har sandsynligvis et noget højere klimaaftryk; vi udnytter dyrenes gødning ringe, da de går ude næsten året rundt. Vi har ikke ligeså stor udnyttelse af foder: vores dyr fodres langsommere op, vi blander selv en del foder og så bestiller vi det hjem i små mængder. Udbyttet på markerne er også ringere end hos et konventionelt landbrug. Til gengæld lader vi eks. fårene hente så meget foder “på roden” som muligt og vi fodrer primært dansk og lokalt.